Lžičkožrouti a terapie rebarborovým koláčem
Oooo můj bože.
Čistě náhodou jsem vlezla do pokoje dětí. Hledala jsem lžičky. Máme jich doma asi dvacet. Zbyly dvě. Dvě!
Dojídám tedy jogurt velkou lžící a vyrážím na expedici.
Neměla jsem to dělat.
Po šesti schodech funím jak lokomotiva – prostě to teď po infarktu takhle mám. A najednou se ocitám teleportována do cikánské osady u Spišské Nové Vsi.
Plesnivé misky, špinavé ponožky, rozházení Schleich koně, LEGO kostky... a mezi tím – lžičky. V různých stádiích zoufalství.
Je čtvrtek. Mají dva dny. O víkendu to všechno poletí.
Po nervovém šoku jsem se rozhodla neházet po dětech špinavé talíře (zatím) a raději jsem se uklidnila v kuchyni. Dostala jsem totiž čerstvou, kyselou, nádhernou rebarboru. A rebarbora je terapie. Evokuje ve mně dětství – babička mi ji podávala nakrájenou v mističce s moučkovým cukrem.
Klasický rebarborový koláč? Ne. Dnes ne.
Mandle, vanilka a pořádná barevná drobenka. Jo. Barevná. Protože proč ne?
🧁 Rebarborový koláč s mandlemi a barevnou drobenkou (jak z pohádky... skoro)
Těsto:
-
200 g másla
-
200 g rozemletých mandlí
-
3 velká vejce
-
1 lžička kvalitního vanilkového extraktu
-
200 g hladké mouky
-
1 prášek do pečiva
Postup:
Máslo, vejce, mandle a vanilku vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva – vznikne hutné těsto.
Namažeme na plech (vyložený pečicím papírem) a posypeme silnou vrstvou nakrájené rebarbory.
🌈 Barevná drobenka (aka: záchrana duševního zdraví)
Klasika – mouka, máslo, cukr. A pak… barvy!
Drobenku rozdělíte na části a obarvíte potravinářskými barvami podle nálady.
(Černou jsem vynechala. Přecijen, chci koláč, ne emo dort.)
A co se stane, když do drobenky zapomenete dát cukr?
No… chutná to asi tak, jak vypadá dětský pokoj po týdnu bez úklidu. 🤦♀️, ale dá se to jíst.
Takže nezapomenout cukr!
Pečeme na 180 °C, cca 35–40 minut. Když opomenu zapomenutý cukr v drobence - mandlové těsto je báječné a dá se kombinovat s jakým koli ovocem.

Komentáře
Okomentovat