Lžičkožrouti a terapie rebarborovým koláčem

Oooo můj bože.

Čistě náhodou jsem vlezla do pokoje dětí. Hledala jsem lžičky. Máme jich doma asi dvacet. Zbyly dvě. Dvě!

Dojídám tedy jogurt velkou lžící a vyrážím na expedici.

Neměla jsem to dělat.

Po šesti schodech funím jak lokomotiva – prostě to teď po infarktu takhle mám. A najednou se ocitám teleportována do cikánské osady u Spišské Nové Vsi.

Plesnivé misky, špinavé ponožky, rozházení Schleich koně, LEGO kostky... a mezi tím – lžičky. V různých stádiích zoufalství.

Je čtvrtek. Mají dva dny. O víkendu to všechno poletí.

Po nervovém šoku jsem se rozhodla neházet po dětech špinavé talíře (zatím) a raději jsem se uklidnila v kuchyni. Dostala jsem totiž čerstvou, kyselou, nádhernou rebarboru. A rebarbora je terapie. Evokuje ve mně dětství – babička mi ji podávala nakrájenou v mističce s moučkovým cukrem.

Klasický rebarborový koláč? Ne. Dnes ne.
Mandle, vanilka a pořádná barevná drobenka. Jo. Barevná. Protože proč ne?


🧁 Rebarborový koláč s mandlemi a barevnou drobenkou (jak z pohádky... skoro)

Těsto:

  • 200 g másla

  • 200 g rozemletých mandlí

  • 3 velká vejce

  • 1 lžička kvalitního vanilkového extraktu

  • 200 g hladké mouky

  • 1 prášek do pečiva

Postup:


Máslo, vejce, mandle a vanilku vyšleháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva – vznikne hutné těsto.
Namažeme na plech (vyložený pečicím papírem) a posypeme silnou vrstvou nakrájené rebarbory.


🌈 Barevná drobenka (aka: záchrana duševního zdraví)

Klasika – mouka, máslo, cukr. A pak… barvy!
Drobenku rozdělíte na části a obarvíte potravinářskými barvami podle nálady.

(Černou jsem vynechala. Přecijen, chci koláč, ne emo dort.)

A co se stane, když do drobenky zapomenete dát cukr?

No… chutná to asi tak, jak vypadá dětský pokoj po týdnu bez úklidu. 🤦‍♀️, ale dá se to jíst. 

Takže nezapomenout cukr! 


Pečeme na 180 °C, cca 35–40 minut. Když opomenu zapomenutý cukr v drobence - mandlové těsto je báječné a dá se kombinovat s jakým koli ovocem. 



Komentáře