Puberta, cupcaky a cukrové posypky – jak přežít pečení s dětmi
Drahé posypky, zachraňujete mi život.
Tak jo – matka střelkyně se pustila do velkého pečení. Táně bylo 11. Stává se z ní velká, drzá holka. Její „nech mě…“ a bouchání dveří mě naprosto nechává klidnou. Ona za to nemůže. Je to puberta, těžké období, kdy prostě neví, co se sebou. Máma měla pravdu, že se mi to vrátí. Dvě ze tří už v tom jsou.
Jsem ledově klidná na povrchu, ale uvnitř hořím. Nejraději bych je někdy chytla pod krkem. Ale víte co? Pojďme raději k pečení.
Puberta v kuchyni
Pečení je pro mě terapie. Když Táňa bouchne dveřmi, já bouchnu vajíčkem o mísu. I když bych jí ho nejraději rozbila o hlavu... jo...ovládnu se. Když se mi chce křičet, pustím mixér na plné otáčky. A když mám pocit, že už fakt nemůžu, vezmu do ruky cukrové posypky. Protože ať je doma jakýkoli chaos, barevné kuličky vždycky udělají radost.
Vanilkové muffiny, které nikdy nezklamou
Použití rozšlehaného másla, mouky na pečení dortů, zakysané smetany a bílků (bez žloutků!) zaručuje měkkou, nadýchanou a dortovou strukturu. Čistý vanilkový extrakt a volitelné přidání vanilkových lusků zaručují klasickou vanilkovou chuť.
Na ozdobení každého kousku můžete použít špachtli nebo nůž – a pak už jen posypky podle nálady.
Tento recept je u nás doma tak oblíbený, že se pravidelně vrací na náš „seznam nezbytných receptů“ – vedle banánového chleba, sušenek s čokoládovými lupínky a perníčků.
Proč tento recept funguje?
Pečení je věda. Nejde jen o množství, ale i o správný výběr ingrediencí:
-
Mouka na dorty: lehčí než univerzální mouka, díky ní upečete ty nejjemnější muffiny.
-
Změklé máslo: máslo pokojové teploty a jeho vyšlehání s cukrem vytváří krásně jemnou strukturu.
-
Bílky: dodají lehkost a strukturu, bez zatěžujících žloutků. Tuk doplníme zakysanou smetanou a mlékem.
-
Zakysaná smetana: pečivo zvlhčí a zjemní. Jogurt je alternativa, ale muffiny se smetanou jsou nadýchanější.
-
Vanilkový extrakt a lusk: kombinace dodá plnou, hlubokou chuť.
-
Plnotučné mléko: vláčnost a správná konzistence těsta.
💡 Tip: všechny ingredience musí být pokojové teploty – jinak se těsto může srazit.
Tip na úspěch: plnění formy
Při plnění formy na muffiny vyložené papírem naplňte košíčky jen do 2/3 (asi 3 vrchovaté lžíce těsta). Z této dávky získáte kolem 14 muffinů. Pokud naplníte víc, těsto může přetéct nebo spadnout.
Buttercream na nervy (a cupcakes)
Dělám ho z pytlíku - Funcakes krém na máslový krém nikdy nezklame... a i ten bílkový je skvělý - přídá se jen voda, mléko a šleháááá a je to. Drží, nepadá. Přidávám jedlé gelové barvy od Rainbow Dust... a černý krém, růžový nebo trikolora není problém.
Zdobení jako terapie
Nejlepší na tom je, že když dáte dítěti „jeho misi“ – třeba vybrat barevnou kombinaci nebo zdobit vlastní cupcake – i puberťačka na chvíli zapomene na bouchnuté dveře. Bohužel jen na chvíli a nedej Bože, že jí chcete trošičku poradit nebo ukázat, jak by to mohla dělat.. to pak ty dvěře vylomí z pantů.
Malé tipy pro rodiče v kuchyni
-
Udělejte z pečení safe zone – hodinku bez hádek.
-
Dejte dětem roli (hlavní dekorérka, food fotografka).
-
Připravte si tajnou zásobu kávy a čokolády jen pro sebe.
-
Pamatujte: puberta přejde. Cupcaky zůstanou - pár minut 😅
Závěr
Pubertu jsem sice nevyřešila, ale muffiny se povedly. A víte co? Táňa se smála, když na černou polevu sypala zelené kuličky. A v tu chvíli to bylo zase jako dřív – malá holka v kuchyni s mámou.
Děkuju ti, pečení, že jsi můj terapeut.
Děkuju vám, posypky, že jste moje barevná záchrana. 🧁✨
Komentáře
Okomentovat