🍫 Snadné domácí čokoládové lanýže
Ideální na pečení s dětmi – jednoduché, hravé a voňavé.
Pečení s dětmi je vždycky tak trochu kouzelné. Trocha kakaa na stole, kokos na tričku, smích v kuchyni…
A právě lanýže jsou jedním z těch receptů, který je jednoduchý, efektní a naprosto dokonalý pro malé pomocníky.
Kuličky mohou tvarovat, obalovat a zdobit – a každý lanýž bude jejich vlastní malé sladké dílko.
✨ Ingredience
-
200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %)
-
100 ml smetany ke šlehání
-
25 g másla
-
volitelně: kapka vanilky, pomerančová kůra, rum, kokosový extrakt…
Na obalování:
-
kakao
-
strouhaný kokos
-
drcené pistácie
-
čokoládová poleva
🥣 Postup krok za krokem
1. Připrav základ
Nasekej čokoládu a dej ji do větší misky.
V kastrůlku ohřej smetanu s máslem – jen do bodu varu.
Nalij horkou směs na čokoládu a míchej, dokud nevznikne hebká, lesklá hmota.
Pokud chceš lanýže ochutit, teď je ta pravá chvíle:
vanilka, pomerančová kůra, kapka rumu nebo kokosový extrakt udělají divy.
Směs nech minimálně 4 hodiny vychladit v lednici.
2. Tvořte kuličky (nejlepší část pro děti!)
Ztuhlou směs nabírej lžičkou nebo malou naběračkou.
Dětem lze lehce namazat ruce olejem, aby se hmota tolik nelepila.
Vyválejte malé kuličky a naskládejte je na pečicí papír.
3. Obalování – dětská největší radost
Připrav si misky s různými „posypkami“:
-
kokos
-
pistácie
-
kakao
-
barevné zdobení
-
čokoládová poleva
Každou kuličku obalte jinak – pestrost k lanýžům patří.
4. Vychladit a podávat
Lanýže vlož do malých košíčků nebo krabiček.
V lednici vydrží 3–5 dní… ale většinou zmizí mnohem dřív 😉
💛 Tip od Happy Sprinkles
Vytvořte doma malé „lanýžové stanoviště“ – místo, kde budou mít děti nachystané misky s posypkami a mohou tvořit zcela samy.
Nejde o dokonalé tvary.
Jde o radost, společný čas a ty nejkrásnější sladké vzpomínky.
Komentáře
Okomentovat