🍫 Snadné domácí čokoládové lanýže

Ideální na pečení s dětmi – jednoduché, hravé a voňavé.

Pečení s dětmi je vždycky tak trochu kouzelné. Trocha kakaa na stole, kokos na tričku, smích v kuchyni…
A právě lanýže jsou jedním z těch receptů, který je jednoduchý, efektní a naprosto dokonalý pro malé pomocníky.
Kuličky mohou tvarovat, obalovat a zdobit – a každý lanýž bude jejich vlastní malé sladké dílko.


✨ Ingredience

  • 200 g kvalitní hořké čokolády (min. 70 %)

  • 100 ml smetany ke šlehání

  • 25 g másla

  • volitelně: kapka vanilky, pomerančová kůra, rum, kokosový extrakt…

Na obalování:

  • kakao

  • strouhaný kokos

  • drcené pistácie

  • čokoládová poleva


🥣 Postup krok za krokem

1. Připrav základ

Nasekej čokoládu a dej ji do větší misky.
V kastrůlku ohřej smetanu s máslem – jen do bodu varu.

Nalij horkou směs na čokoládu a míchej, dokud nevznikne hebká, lesklá hmota.
Pokud chceš lanýže ochutit, teď je ta pravá chvíle:
vanilka, pomerančová kůra, kapka rumu nebo kokosový extrakt udělají divy.

Směs nech minimálně 4 hodiny vychladit v lednici.


2. Tvořte kuličky (nejlepší část pro děti!)

Ztuhlou směs nabírej lžičkou nebo malou naběračkou.
Dětem lze lehce namazat ruce olejem, aby se hmota tolik nelepila.

Vyválejte malé kuličky a naskládejte je na pečicí papír.


3. Obalování – dětská největší radost

Připrav si misky s různými „posypkami“:

  • kokos

  • pistácie

  • kakao

  • barevné zdobení

  • čokoládová poleva

Každou kuličku obalte jinak – pestrost k lanýžům patří.


4. Vychladit a podávat

Lanýže vlož do malých košíčků nebo krabiček.
V lednici vydrží 3–5 dní… ale většinou zmizí mnohem dřív 😉


💛 Tip od Happy Sprinkles

Vytvořte doma malé „lanýžové stanoviště“ – místo, kde budou mít děti nachystané misky s posypkami a mohou tvořit zcela samy.
Nejde o dokonalé tvary.
Jde o radost, společný čas a ty nejkrásnější sladké vzpomínky.

Komentáře